hittestickerHitte

Warme zomers. Buiten en in huis is het warm. Voor sommige mensen kan hitte gevaarlijk zijn. De GGD geeft u tips om de zomer gezond door te komen:

Drink voldoende

Zorg dat u voldoende drinkt. Ook als u geen dorst heeft. Neem altijd een flesje water mee. Vooral als u naar buiten gaat of als u met de auto of de trein gaat.

Gebruikt u medicijnen waarbij u niet veel mag drinken? Of heeft u een ziekte, waarbij u niet veel mag drinken? Overleg dan met uw huisarts.

Houd uzelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw. Doe boodschappen in de ochtend of avond. Neem een bad of douche om af te koelen.

Houd uw huis koel

Bij warm weer wordt het ook in huis warm. Als de temperatuur in huis hoger is dan 26°C, dan kunt u daar last van krijgen. Zorg daarom dat het koel blijft in huis.

Hoe houd ik mijn huis koel?

Zorg voor elkaar

 • Voor sommige mensen kan hitte gevaarlijk zijn. Dit zijn vooral ouderen en kleine kinderen. Dit is ook zo voor mensen met minder afweer of met een ziekte aan het hart of de longen.
 • Let op ouderen of zieken. Vooral als ze alleen wonen en niet meer zo goed ter been zijn. Misschien kunnen zij hulp gebruiken. Vooral tijdens de zomervakantie. Dan zijn veel familieleden, buren of bekenden op vakantie.
 • Houd mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen goed in de gaten. Zorg dat zij voldoende drinken. Oudere mensen en kinderen drogen sneller uit.
 • Laat baby’s en kleine kinderen nooit alleen in een auto achter!

Bewaar boodschappen en eten koel

Houd vlees, eieren en zuivel goed gekoeld. Zorg dat de temperatuur in de koelkast niet hoger dan 7 graden is. Gebruik een koeltas als u boodschappen doet.

Veilig buiten zwemmen

 • Op veel plekken
  kun je prima zwemmen in een zwemplas.
  Op Zwemwater.nl zie je waar.
 • Maar soms kun je klachten krijgen door het zwemwater.
  Lees meer over veilig zwemmen.

Meer informatie